Oldal kiválasztása

A kávé jótékony hatásai

Rövid távon:– A koffein fokozza a koncentrációs készséget és az éberséget
A koffein természetes stimulánsként könnyen bejut az agyba, és pozitív módon befolyásolja az agysejteket. Mértékletes fogyasztása javítja a koncentrációs készséget.

– A koffein javítja a sportteljesítményt
A koffeinről azt mutatták ki, hogy serkenti az izomműködést, fokozza a mozgékonyságot és csökkenti a fáradtságérzetet, amitől keményebben és hosszabb ideig tudunk edzeni. A koffein közvetlen metabolikus hatást gyakorol az izmokra, így növeli az állóképességet. Sportolás után pedig segít az izomláz legyőzésében.

– Enyhíti a fejfájást
A gyógyszergyártásban is felhasználják főleg felfájás és megfázás elleni készítményeknél.

Hosszú távon:

– Számos szervünkre hat jótékonyan
Javítja az agy, a szív, a bőr és a vese véráramlását, persze csak mérsékelt fogyasztás esetén. A bőséges étkezést követő álmosságot is azért védi ki, mert az agy több vért kap. Serkenti a szívműködést, a bőrben kellemes melegségérzést okoz, a veseerek tágítása révén pedig enyhe vízhajtó hatású.
Napi maximum 3 csésze elfogyasztása 30%-kal csökkenti a szív és érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.

– Könnyíti a légzést
Mivel a simaizmokat és a tüdő hörgőizmait elernyeszti- Nem véletlen, hogy sok megfázás elleni készítményben is megtalálható a koffein.

– Magas az antioxidáns tartalma
Az antioxidánsok védenek a májrák és a vastagbél rák, a cukorbetegség és a szívbetegségekkel szemben is.

– A rendszeres kávéfogyasztás csökkenti a depresszió, a Parkinson-kór és az Alzheimer-kór kialakulásának veszélyét (az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet kutatásai alapján).

– A kávé széppé tesz!
Stimuláló tulajdonságai vannak, segít a bőrproblémákon, ezért számos kozmetikai termékekben is felhasználják.

A hosszú távú jótékony hatásokat ugyanúgy megkapjuk koffeinmentes kávéból is, így az arra érzékenyeknek sem kell lemondani az antioxidás jótevő hatásáról.

Gasztro blog cikk ajánló…

Gourmet konyha

Pörköld magad! - otthon a sütőben

Konyhatündérek, gasztro ínyencek, FIGYELEM!

Van 15 perced, hogy kipróbáld magad pörkölőmester bőrébe bújva? Kísérletezz a különböző pörkölési szintekkel, miközben mennyei kávé illat lengi be a szobát! Megmutatjuk hogyan! Velünk tartasz?