Egészséges édesítőszerek
X

Egészséges édesítőszerek

avagy édes élet cukor nélkül

Néhány évvel ezelőtt az édesítésre nem volt sok alternatívánk, szinte csak a fehér cukor állt rendelkezésre, kristálycukor, porcukor vagy kockacukor formájában. A többszörösen finomított fehér cukor helyettesítőjeként dobták piacra a mesterséges édesítőszereket (mint amilyen az aszpartam, szacharin vagy ciklamát), idővel azonban ezekről is bebizonyosodott, hogy korántsem olyan jótékonyak, mint azt hitték.

Napjainkra szerencsére hatalmasat változott a világ, cseppet sem kell kétségbeesnie annak, aki úgy dönt – vagy egészségügyi okokból arra kényszerül -, hogy száműzi étrendjéből a cukrot, hiszen igazán sokszínű a természetes édesítők tárháza. Érdemes minél többet kipróbálni az egészséges változatokból, a nagy mértékben fogyasztott fehér cukor ugyanis hosszú távon komoly károkat okozhat. Mi, magyarok pedig előszeretettel cukrozunk mindet, ami a poharunkba vagy a tányérunkra kerül, nem beszélve arról, hogy a gyerekeket is hajlamosak vagyunk édességekkel “bombázni”.

Egészséges cukorhelyettesítők

Méz

Nem csak édesít és energiát ad, hanem számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Kiváló természetes fertőtlenítő, és tele van értékes anyagokkal: káliummal, kénnel,kalciummal, foszforral, vassal, mangánnal, magnéziummal és rézzel ajándékoz meg, de bővelkedik B-, C-, D- és E-vitaminban is. Kevesen tudják, hogy minél sötétebb egy méz színe, annál több ásványi anyagot tartalmaz, ezek azonban – a vitaminokkal együtt – könnyen kárba vesznek, ha forró italba keverjük!

Barna cukor

Az igazi barna cukor nem egyenlő az aranyszínű kristálycukorral, mint ahogy azt sokan hiszik. A színe ennél jóval sötétebb, az állaga pedig kissé ragacsos, a vizes homokéra emlékeztető. Igaz, hogy a barna cukor is cukorrépából készül, akárcsak a fehér változata, az előállítása során azonban nem tisztítják meg teljesen a melasztól a kristályokat.

Nyírfacukor

Másik neve a xilit, ami szintén ismerősen csenghet sokaknak, hiszen megtalálható a cukormentes rágógumikban vagy fogkrémekben is. Ez a nyírfából kivont, természetes édesítőszer nem rendelkezik semmilyen mellékízzel, valószínűleg ezért tett szert nagy népszerűségre az elmúlt időszakban. Amellett, hogy a fehér cukornál jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, a vércukorszintet sem bolygatja meg, ráadásul a szakértők szerint megálljt parancsol az ételek utáni sóvárgásnak és segít abban, hogy egészségesen tartsuk a fogainkat.

Stevia

A stevia nem más, mint egy Dél-Amerikából származó növény szárított levelének őrleménye, ami meglepően hatékony édesítőszer. A nagyszerű benne többek között az, hogy kalóriatartalma elenyésző, és a glikémiás indexe is kedvező, vagyis nem okoz vércukorszint-ingadozást. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően tökéletes választás cukorbetegeknek, diétázóknak és azoknak, akik szeretnék megóvni a fogaikat a szuvasodástól. Ami miatt nem nyeri el mindenki tetszését, az a kissé kesernyés utóíze.

KókuszvirágKókuszvirág cukor

kókuszvirágból kivont cukor igazán egészséges alternatívája lehet a fehér cukornak. Íze és színe a barna cukorra és a karamelléra hasonlít, édesítő ereje nem marad el a fehér cukorétól, tökéletesen használható kávéba, teába, süteményekbe, lekvárokba stb., ugyanis könnyen feloldódik. A szervezet számára sok értékes anyagot rejt, az ásványi anyagok közül kálium, cink, magnézium, vas, kén, bór és réz található benne, a vitaminok közül pedig B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitamint tartalmaz. Mivel a kókuszvirág cukor lassú felszívódású szénhidrátnak számít, a hagyományos fehér cukornál jóval kisebb munkára fogja a hasnyálmirigyet. Tekintve hogy a glikémiás indexe alacsony, időnként még a cukorbetegek is engedhetnek a csábításának. Amellett, hogy 100%-ban természetes, kalóriatartalma is alacsonyabb a kristálycukorénál, így a diétázóknak is hasznos segítőtársa lehet.

Tippek az édesítéshez

  • Érdemes résen lenni, mert gyakran megesik, hogy utólag sötétre színezett fehér cukrot kínálnak barna cukorként – ezt leginkább akkor leplezhetjük le, ha az állaga pont olyan, mint a kristálycukoré, és a szemek tökéletesen elkülönülnek egymástól.
  • nyírfacukorral érdemes csínján bánni, mert azoknál, akik hajlamosak rá, hasmenést okozhat.
  • Mivel allergiát okozhat, gyerekeknek csak 1 éves kor felett ajánlott mézet adni. A legjobb, ha arra törekszünk, hogy a kicsik az ételek természetes ízét ismerjék és szokják meg, ezért a nekik kínált gyümölcsöket ne szórjuk meg cukorral – ha mindenképp szeretnénk édesíteni az ételeiket és italaikat, válasszuk a fehér cukor valamelyik egészséges alternatíváját és azzal is törekedjünk a mértékletességre!

BLOGCIKK AJÁNLÓ

Egészséges reggeli gyorsan, gluténmentesen

Készíts gluténmentes reggelit gyorsan! Hogyan váltsd le az eddigi unalmas zabkását egy egészségtudatos mégis ínyenc reggelire? Most megmutatjuk, hogy mi hogy dobtuk fel a legutóbbi hétvégénket egy...

bővebben

Zöld kávé – A természet ajándéka

ZÖLD KÁVÉ - A TERMÉSZET AJÁNDÉKA 100% természetes, 100% hatékony   Pörkölt társával ellentétben a pörköletlen, nyers zöld kávé klorogénsavban gazdag, ami egy nagyon hatékony antioxidáns: még a...

bővebben

Cold brew kávé és tea

Cold brew - avagy kényelmes hideg áztatás trükkjei Mit is jelent a „cold brew” a tea és a kávé világában és miért érdemes kipróbálnod őket? Ha érdekel, hogy milyen kényelmesen tudsz különlegesen...

bővebben

maradj naprakész

Gyűjts finom ajándékötleteket. Csapj le az aktuális akciókra, értesülj elsőként az újdonságokról, legropogósabb ajánlatokról.