Oldal kiválasztása

Robusta, a mostoha kistesó???

A jó erős - de nem keserű - reggeli kávé titka
j

Timi

Dátum: 2018/06/09

Az Officekávé facebook oldalán a ristretto és az eszpresszó kapcsán már ígértem, hogy elmondom, mitől lehet a reggeli eszpresszód erősebb, hogy biztosan kibírd az ebéd utáni kávéig.  Ha elolvasod a bejegyzést, kiderül, hogyan kapcsolódik ehhez a robusta.

Bevezetésnek jöjjön egy érdekesség: Míg az arabica kávéfajta tudományos neve coffea arabica , addig a robusta faj neve coffea canephora.  Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de szerintem sokkal jobban hangzik.

Robusta kávé tulajonságai, jellemzése, beltartalmi értékei, koffeintartalmaA köztudatban a robusta egyenlő a gyenge minőségű, olcsó kávéval. És valóban, lényegesen olcsóbb arabica testvérénél. De mitől olcsóbb? Talán azért, mert rosszabb íze van? Szakértő baristák szerint az arabica aromásabb, kifinomultabb ízvilággal, domborúbb fajtajelleggel rendelkezik. De azt is tudjuk, hogy a szakértők ízlése nem mindig találkozik az átlagos fogyasztó ízlésével. Én például a híres divattervezők megálmodta ruhadarabokat sem venném magamra, amiket a kifutókon látni.

Közgazdász szemmel megközelítve az árat a kereslet és a kínálat határozza meg. Történetesen a  robusta alacsonyabb ára annak köszönhető, hogy sokkal nagyobb területen és mennyiségben termesztik, azaz a robustából lényegesen nagyobb a kínálat. A robusta az össz kávétermelés 65%-át adja.  Többet tudnak belőle és olcsóbban termelni, egész egyszerűen azért, mert a robusta sokkal ellenállóbb a kávé növényt érintő különböző betegségekkel szemben. Ebből az is következik, hogy alacsonyabb tengerszint feletti magasságokban, akár sík területen is termeszthető, ami megkönnyíti – és ezzel gazdaságosabbá teszi – a betakarítást.  És ez koránt sem jelenti azt, hogy a robustának rossz íze lenne.

A kereskedelmi fogalomban nem lehet single origin (egy területről származó, egyféle kávéból készült) robustát kapni, ezért érdekesség, hogy múltkor kaptunk a pörkölőtől egy single origin robustát Ugandából. Egy részét az új OfficeCoffee Zahara Blend kikísérletezésére használtuk fel, a másikat azonban megittuk önmagában, keverés nélkül. Nagyon finom volt az ízeJ

Mi az oka, hogy sok kávékeverékbe (blend) tesznek robustát is? Csak az, hogy olcsóbb legyen a keverék ára? Nem! Lássuk, mit tud a robusta, amit az arabica nem!

  • A robusta koffein tartalma sokkal magasabb, elérheti akár a 4%-ot is, míg az arabicában maximum 1,4% körül van a koffein aránya. A robustának tehát a reggeli kávékeverékedben mindenképpen ott a helye!  Itt fontos megemlíteni még, hogy a koffein egy teljesen íztelen vegyület! Sokan a keserű kávé ízről a magas koffeintartalomra asszociálnak, de ez helytelen! A koffeintől nem lesz keserű a kávéd. A jól ismert keserű kávé ízt a túlpörkölés okozza, amikor gyakorlatilag megégetik a kávébabot.
  • A robusta fehérje tartalma is sokkal magasabb. Ennek köszönhető, hogy szép, vastag crema-t képez a kávéd tetején.  Az arabica erre nem képes! A crema szó amúgy is olyan jól hangzik, igaz? De sokan nem tudják, hogy ha ezt látják egy kávékeverék nevében, akkor az azt is jelenti, hogy jelentős a robusta aránya a keverékben! Persze ezzel semmi baj nincsen, egy szép latte art mű, de egy egyszerű cappuccino vagy egy eszpresszó is sokkal „étvágygerjesztőbben” néz ki, ha egy vastag, tartós crema-t eredményező kávéból készül.

Ne féljetek tehát a robustától. Reggelre próbáljátok ki például az Office Crema, vagy az Olasz Espresso keverékünket, vagy akár a Contador Family kávékeverékét. A korábban már említett Zahara Blendtől se féljenek, akik minőségi kávét keresnek, hiszen rendkívül magas arányban tartalmaz Columbiából származó arabicát, ugyanakkor belecsempésztünk egy kis robustát, hogy ennek fent említett jó tulajdonságai kiegészítsék és tökéletesítsék az alapul szolgáló arabicát.

Gasztro blog cikk ajánló…

Gourmet konyha

Pörköld magad! - otthon a sütőben

Konyhatündérek, gasztro ínyencek, FIGYELEM!

Van 15 perced, hogy kipróbáld magad pörkölőmester bőrébe bújva? Kísérletezz a különböző pörkölési szintekkel, miközben mennyei kávé illat lengi be a szobát! Megmutatjuk hogyan! Velünk tartasz?

X