Barion Pixel
Oldal kiválasztása

Ízesített kávé házilag

Ízesített kávé házilag
j

Bagaméri Viki

Dátum: 2020/12/31

Ízesített kávé házilag

avagy fűszerek, ami feldobják a kávédat

A szenvedélyes kávérajongók számára elképzelhetetlen, hogy a kávé ízét valaha is megunják, néhány izgalmas fűszerrel azonban még zamatosabbá tehetjük a feketét! Összegyűjtöttük a kávé ízéhez leginkább passzoló fűszereket, a különleges kombinációknak azonban csak a kreativitásunk szab határt, hiszen egyéni ízlésünknek megfelelően bátran kísérletezhetünk!

Azzal, hogy fűszerekkel dobjuk fel a kávénkat, nem csak különleges ízélményben lehet részünk – a fűszerek ugyanis nem csak illatosak és ízletesek, hanem különböző jótékony tulajdonságokkal is rendelkeznek, mind a testre, mind a lélekre hatva. Nagy előnye a házilag fűszerezett kávénak, hogy nem kerül bele semmilyen mesterséges aroma vagy színezőanyag, csakis a fűszer legjava.
Hogyan kerüljön a fűszer a kávéba?
Nos, erre az egyszerűnek tűnő kérdésre három válasz is létezik, mutatjuk is, milyen úton-módon aromatizálhatjuk kedvenc kávénkat:
  1. Ami talán a legkézenfekvőbbnek tűnhet, az az, hogy a már megfőtt kávéba keverjük a nekünk leginkább tetsző fűszert, ebben az esetben azonban számolni kell azzal, hogy a végeredmény – bár ízletes lesz – szemcséssé válik, hiszen a fűszerek nem oldódnak fel teljesen a kávéban, ez pedig csökkentheti az élvezeti értékét.
  2. Ennél jóval kifinomultabb megoldás az, ha közvetlenül a főzés előtt, a kávéőrleménnyel együtt tesszük a fűszert a kávéfilterbe, így a fűszerből kioldódnak a fenséges aromák, anélkül, hogy a szemcsék a kész kávéba kerülnének. Érdemes ezt választanunk akkor, ha még a kísérletezés fázisában járunk, és nem tapasztaltuk ki, melyik ízvilágot kedveljük leginkább a kávénkba keverve.
  3. Valamivel időigényesebb, ám hosszú távon a legpraktikusabb módszer az, ha a fűszereket a kávéőrleménnyel együtt tároljuk, így az magába szívhatja a fűszer zamatát. Ezt akkor érdemes alkalmaznunk, ha már tudjuk, melyik fűszer vált be a legjobban, és azt szeretnénk, hogy annak íze minden csésze kávéból visszaköszönjön.

A legjobb fűszerek kávé ízesítéshez

Csillagánizs

Az ánizs a népi gyógyászatban jól ismert emésztésserkentő és puffadásra javasolt fűszer, így a csillagánizzsal feldobott kávé különösen jó szolgálatot tehet egy kiadós étkezést követően. Őrölve és egészben is hozzáadhatjuk a kávéhoz, a legintenzívebb hatást a frissen őrölt változattal érhetjük el!

Fahéj

Az egyik legegészségesebb fűszernek tartják, ugyanis rendkívül sok kedvező tulajdonsággal rendelkezik. A plusz kilókkal küzdők nagy örömére hozzájárulhat a zsírégetéshez a kritikus testtájakról és kedvezően befolyásolhatja a vércukorszint alakulását is. Gátat szab a hirtelen fellépő édességvágynak és a kellemetlen lehelettel is szembeszáll. Még ízletesebbé tehetjük a fahéjas kávénkat, ha egy csipet szárított narancshéjat is keverünk hozzá!

Gyömbér

A különleges, erős-csípős ízű gyömbér frissen és szárítva is belekerülhet a kávénkba, áldásos hatásait mindkét változata kifejti. Remek antioxidáns, fogyasztásával felmelegíthetjük minden porcikánkat. Életerővel tölti fel a testet, a puffadás és a teltségérzet egyik legjobb ellenszere. Jó szolgálatot tesz fejfájás esetén, és mivel felpezsdíti a vérkeringést, nagyszerű afrodiziákum, azaz szerelmi vágyfokozó.

Kardamom

Erről a Keleten rendkívül kedvelt fűszerről kevesen tudják, hogy a fahéj mellett az egyik legjobb karcsúsító fűszer, mivel serkenti az emésztést. Amellett, hogy segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből, megelőzi és csökkenti a puffadás kialakulását. Egészben és porítva is belekerülhet a kávénkba, édeskés íze miatt van, aki tejbe is szívesen keveri.

Szegfűszeg

A mi kultúránkban leginkább a karácsonyhoz kapcsolódik, jótékony hatásai miatt azonban megérdemelné, hogy egész évben használjuk. Kiváló feszültségoldó és fertőtlenítő hatású, úgy tartják, hogy a fogfájás egyik legjobb természetes orvossága. Kardamommal és fahéjjal kombinálva képzeletben az arab országokba repíthet, kakaóval és fahéjjal kiegészítve Brazíliában érezhetjük magunkat, egy csipetnyi szárított narancshéjjal és fahéjjal pedig ünnepi hangulatot idézhet.

Vanília

Egy közelmúltban készült kutatás eredménye szerint a vanília íze és illata elnyújtja a boldogsághormonok lebomlási idejét a szervezetünkben, így igazi hangulatjavító kávét készíthetünk, ha vaníliával ízesítjük a feketét. Stresszoldó fűszernek sem utolsó, így mindenképp érdemes segítségül hívni, ha feszültebbnek érezzük magunkat. A kávéfilterbe legjobb a vaníliarúdban rejlő, apró fekete magokat tenni, a tartós kávéízesítéshez pedig 2-3 darab, késsel bevágott vaníliarudat érdemes beleállítani az őrölt kávéba.

Fogyasszuk, hogy fogyasszon!

A megrögzött cukorfogyasztók is megerősítették, hogy a fűszeres kávékba jóval kevesebb édesítőt kevernek a megszokottnál, sőt akadt köztük olyan is, aki arról számolt be, hogy a fűszerrel tarkított kávéjába egyáltalán nem tett cukrot, mert nem érezte szükségét. Ezt érdemes szem előtt tartani azoknak, akik vigyáznak a vonalaikra, hiszen a kávéba kanalazott cukorral jó pár alattomos kalóriát vehetnek magukhoz, főleg akkor, ha nem csak a napkezdéskor kerül fekete a csészéjükbe!

Gasztro blog cikk ajánló…

Gourmet konyha

Pörköld magad! - otthon a sütőben

Konyhatündérek, gasztro ínyencek, FIGYELEM!

Van 15 perced, hogy kipróbáld magad pörkölőmester bőrébe bújva? Kísérletezz a különböző pörkölési szintekkel, miközben mennyei kávé illat lengi be a szobát! Megmutatjuk hogyan! Velünk tartasz?

X