Kávézási tippek nyaralásra
X

’Must try, must know’ kávézási TIPPEK A NYARALÁSRA kávérajongóknak

Kávékedvelőként Benned is fellobbanhat a vágy, hogy ha más országokban csatangolsz, akkor ott kipróbáld a hely specifikus kávét. A helyi kávézókba beülve magába szippant a város, Te is részesévé válsz a helybéli nyüzsgésnek vagy épp elcsendesedésnek. Az alábbi gyorstalpaló pedig mankót ad a kezedbe, hogy ne érezd magad tudatlan turistának, amikor kávét rendelsz.

Vegyük sorra a főbb úticélokat, mondjuk Nyugatról Kelet felé haladva! /Ha kihagyunk valami fontosat, ne habozz megírni nekünk, hogy Te merre jártál és milyen kávét ittál a nagyvilágban./

Franciaországban az olaszokhoz hasonlóan café au lait vagy tejes kávét  ők sem fogyasztanak délután és este, helyette a fekete kávét isszák, ami lehet filteres, French Press-szel elkészített. Az olaszok erős, sötét pörkölésű eszpresszójukhoz hasonlóan itt is egy markáns, füstös, sötét „francia” pörkölésű kávébabot használnak. Ha tejeskávé, akkor a café au lait és a café latte különbsége egyrészt keresendő a kávé elkészítési módjában, (előbbi kávé forrázat, tehát filter vagy French Press-es technika, míg utóbbi eszpresszó gép) másrészt a francia változatban a tetején nincsen tejhab, csak gőzölt tej.

Olasz kávézókban az 1945-ben Achille  Gaggie által kifejlesztett kávégépek továbbfejlesztett változataival találkozhatunk főképp. Az „eszpresszó” olasz jelentése gyors, tehát rövid idő alatt készítik el a vendégek számára, illetve egyhajtásra isszák meg.  Az olasz pörkölésű kávébabok testes, krémes ízzel adnak masszív lendületet az aznapi felfedezőutadhoz és bónuszként mámoros mediterrán reggeli hangulatot csempésznek a csészénkbe.

Magyarországhoz közeledve a 19. század egyik legfőbb virágzását elő osztrák kávéról is érdemes szót ejteni. Ausztriában átlagosan világos, „bécsi” pörkölésű kávébab az elterjedt, amely gyümölcsösebb ízt eredményez, és nem annyira markáns mint a fenti francia, illetve olasz. Az osztrák kávéházakban elterjedt kávéfajták többek között a Kleiner Brauner, Großer Brauner, Eispanner. Az első kettő a „kisebb” és a „nagyobb barna” vagyis feketekávé, amelybe kis tejet öntenek, míg az Eispanner erős feketekávé, amelynek a tetején tejszínhab található. Mindegy, melyik mellett teszed le a voksodat, emlékezetes találkozást ígér a kávé derűsebbik arcával.

Kicsit távolabbra fordítva tekintetünket hasonló népszerűségnek örvend a török kávé Törökországban, illetve ennek megfelelője a görög kávé Görögországban. Mindkét esetben egy speciális rézből készült edényben készítik, amelyet cezva, ibrik vagy briki néven emlegetnek. Általában sötét pörkölésű kávébabot őrölnek finomra, mivel a víz közvetlenül érintkezik a kávészemcsékkel, ezért a nagyobb felületen jobban ki tudnak oldódni a kávéízek, ami gazdag és testes ízt eredményez. A török, illetve görög kávé lehet cukor nélküli, közepesen cukros, sőt veszettül cukros is, amit időként kardamom fűszerrel bolondítanak meg. Görögországban találták még ki 1957-ben a kávé frappé változatát, amely az instant kávé, tejpor/tej, cukor és jég összerázásával készülő habos, könnyed, jeges kávé ital.

Az utolsó távoli ország, Japán, ahol alapvetően a teázás nagyobb hagyománnyal bír, mint a kávé, mégis érdemes megemlíteni a hideg filter kávét, a Mizudashit. A Mizudashi esetében a kávé legalább egy munkaidőn keresztül áll a vízben, viszont ez hozzájárul ahhoz, hogy a kesernyés íz ne legyen annyira domináns, hanem közepesen erős, finom kávé oldódhasson ki a közepesen szemcsés kávéból.

A felsoroltakon kívül még tengernyi kávétípus előfordul a különböző országokban, hiszen ma már mindenhol megtalálhatóak az aktuális trendeket követő kávéfőzési módszerek, ugyanakkor érdemes egy-egy látogatáskor visszanyúlni az adott nép kultúrájának gyökereihez.

Mennyei új ízeket és mosolygós új élményeket kívánunk a nyaralásra,

Az OfficeCoffee Csapata

BLOGCIKK AJÁNLÓ

Ízesített kávé házilag

Ízesített kávé házilag

Ízesített kávé házilag avagy fűszerek, ami feldobják a kávédat A szenvedélyes kávérajongók számára elképzelhetetlen, hogy a kávé ízét valaha is megunják, néhány izgalmas fűszerrel azonban még...

bővebben
Virágzó tea – az iható virágcsokor

Virágzó tea – az iható virágcsokor

Virágzó tea – az iható virágcsokor avagy apró figyelmesség virágcsokor helyett Okozz meglepetést! A meglepetés öröme akkor tud teljes lenni, ha egyáltalán nem számítunk rá. Névnapra, születésnapra,...

bővebben
Egészséges édesítőszerek

Egészséges édesítőszerek

Egészséges édesítőszerek avagy édes élet cukor nélkül Néhány évvel ezelőtt az édesítésre nem volt sok alternatívánk, szinte csak a fehér cukor állt rendelkezésre, kristálycukor, porcukor vagy...

bővebben

maradj naprakész

Gyűjts finom ajándékötleteket. Csapj le az aktuális akciókra, értesülj elsőként az újdonságokról, legropogósabb ajánlatokról.