Cold brew kávé és tea készítése
X

Cold brew – avagy kényelmes hideg áztatás trükkjei

Mit is jelent a „cold brew” a tea és a kávé világában és miért érdemes kipróbálnod őket? Ha érdekel, hogy milyen kényelmesen tudsz különlegesen finom hideg kávé és tea italokat készíteni, akkor itt a Te helyed!

A „cold brew” vagy a japán megfelelője a „mizudashi” azt jelenti, hogy a kávét és a teát nem lefőzés után hűtöd le, hanem az elejétől fogva hideg vízzel érintkezteted a teafüvet, illetve az őrölt kávét. A japánok által kedvelt módszerről van szó. Ugyan több időbe kerül az italod elkészítése, azonban csodálatosan egyszerű és nem igazán kell odafigyelned rá. Plusz jó pont, hogy a hideg víz hosszabb ideig történő érintkezése a teával, kávéval egészen más ízt eredményez, mint a hagyományos elkészítési módok.

Kávék esetében el lehet készíteni a „cold brew” verziót többek között French press-szel is, de akár egy egyszerű kancsóban is felöntheted a kávé őrleményt hideg vízzel. A kávé, a víz mennyisége és az áztatási idő mind jelentős tényezők, melyek befolyásolják majd a végső íz érzetedet. Érdemes kikísérleteznek a számodra tökéletes kombinációt. Általában azonban elmondható, hogy leszűrés előtt minimum 8 órán keresztül célszerű hagynod a hűtőben.

Teák esetében is lehetséges a módszer, mind szálas, mind filteres teáknálZöld teák esetében például egy plusz enyhe édes ízt eredményez a hűtőben történő áztatás. Emellett gazdagabb C-vitamin tartalmat tulajdonítanak a hideg vízzel történő teának, mint a meleg vízben feloldódó tealeveleknek. Ahogyan a kávék esetében is, kiemelten érdemes arra figyelned, hogy milyen a víz minősége, hiszen a keményebb, magasabb ásványi anyag tartalommal rendelkező víz másféle ízt eredményez, mint az, amelyik lágyabb. Az utóbbi nem befolyásolja erősen a végeredményt, így finomabb italt készíthetsz belőle.

A teákat nem szükséges 8 órán keresztül ázni hagynod. Függ a fajtától és a tealevelek nagyságától is, például a japán sencha tea gyorsabban oldódik hideg vízben, mint például a gyümölcsteák, amelyeknek egy-két órára van szükségük. Ha szűrőbetétes tea termosz kulacsban készíted, akkor a hűtőből kivéve fogyaszthatod is azonnal, vagy bedobhatod a táskádba és viheted is magaddal a frissítő italodat.

Hogyan egészségesebb, forrón vagy hidegen?

A kávék esetében a forró kávénak magasabb az ANTIOXIDÁNS tartalma, mint a cold brew-nak, viszont a cold brew teák esetében a frissességért, nyugodt éberségért felelős TEANIN és például az immunrendszer és a koncentrációt erősítő GLUTAMIN magasabb arányban van jelen, mint a forró verziójában.

Mindenképpen érdemes egyszer kipróbálnod, és ha bejön, akkor tovább kísérletezned a cold brew italokkal, hiszen a saját ízlésednek megfelelő italt készíthetsz el minden különösebb fáradozás nélkül, csupán azzal a technikával, hogy sokáig áztatod hideg vízben a teát, illetve a kávét.

BLOGCIKK AJÁNLÓ

Ízesített kávé házilag

Ízesített kávé házilag avagy fűszerek, ami feldobják a kávédat A szenvedélyes kávérajongók számára elképzelhetetlen, hogy a kávé ízét valaha is megunják, néhány izgalmas fűszerrel azonban még...

bővebben

Virágzó tea – az iható virágcsokor

Virágzó tea – az iható virágcsokor avagy apró figyelmesség virágcsokor helyett Okozz meglepetést! A meglepetés öröme akkor tud teljes lenni, ha egyáltalán nem számítunk rá. Névnapra, születésnapra,...

bővebben

Egészséges édesítőszerek

Egészséges édesítőszerek avagy édes élet cukor nélkül Néhány évvel ezelőtt az édesítésre nem volt sok alternatívánk, szinte csak a fehér cukor állt rendelkezésre, kristálycukor, porcukor vagy...

bővebben

maradj naprakész

Gyűjts finom ajándékötleteket. Csapj le az aktuális akciókra, értesülj elsőként az újdonságokról, legropogósabb ajánlatokról.