Mindkét fajtának megvan az előnye, így a keverékeknek (blendeknek) is. Tisztázzuk ezeket az előnyöket.
Arabica (Coffea arabica):
-
- Magasabb hegyvidéken nő, 1000-2000 m magasságban
-
- Alacsonyabb savtartalom jellemzi
-
- Kevesebb koffeint tartalmaz, nagyjából fele annyit, mint a Robusta
-
- Selymesebb ízvilág jellemzi, éppen ezért általában lágy pörkölést használnak, mint a bécsi vagy francia pörkölés
-
- Selymes, lágy íze miatt a tejeskávék kiváló alapanyaga, az eszpresszó híg lehet belőle
-
- Hátránya, hogy érzékenyebb a szárazságra, a kártevők és kórokozók hamarabb megtámadják
-
- Hosszabb a termőre fordulás ideje, kb 8 év, ez okozza magasabb árát.
Robusta (Coffea canephora):
-
- Alacsonyabb vidékeken is megterem, 1000 m alatt (300 -800 m)
-
- Magasabb savtartalom, és kb kétszer annyi koffeintartalom jellemzi, mint az Arabicát
-
- Aromásabb, élénkebb, testesebb ízvilág jellemzi, éppen ezért általában intenzív pörkölést kap, mint a dél-olasz vagy olasz pörkölés
-
- Testessége és a sötétebb pörkölés miatt kiváló eszpresszó készíthető belőle
-
- Szárazságtűrőbb és ellenállóbb a kártevőkkel, kórokokozókkal szemben
-
- 5 év a termőre fordulás ideje, és többet is terem
-
- A gyorsabb termőre fordulás és nagyobb ellenállóképesség biztosítja alacsonyabb árát
-
- Egy igazán jó eszpresszó kávékeverékből sosem hiányozhat.
Leggyakrabban keveréket, blendeket találunk a piacon, hiszen mindkét fajtának vannak olyan pozitív tulajdonságai, amikért érdemes őket keverni. Az Arabica adja a lágyságot és a harmóniát, a Robusta pedig a koffeintartalmat és az aromát. Az már csak ízlés kérdése, ki milyen százalékban kedveli az arányokat.
Termesztése
Bár a kávét eredetileg Etiópiában fedezték fel, ma már Brazília a világ legnagyobb kávétermelő nagyhatalma, az össztermelés 28 százalékával. Ezt követi Vietnám, Indonézia, Kolumbia, Afrika keleti országai és Latin-Amerika.
Szüret
A kávészüret júniustól októberig is eltarthat, területektől függően. Leggyakrabban kézzel szüretelik, mert csak a piros, teljesen érett gyümölcsökből készül jó minőségű kávé. De ma már Brazíliában, ahol a világ kávétermésének 1/3-a terem, gépi szüretelés is használatban van. Ilyenkor megvárják, míg szinte az összes bogyó megérik (kevesebb, mint 5 % lehet zöld), egyszerre leszüretelik, majd az asszonyok kézzel kiválogatják belőle a még zöld szemeket.
Feldolgozás
Betakarítás után következik a bogyók hántolása, amikor a piros gyümölcshúst elválasztják a babszemektől. Ez az eljárás történhet áztatással (nedves módszer), vagy szárítással és rostálással (száraz módszer). A nedves módszer az elterjedtebb, ami ugyan költségesebb, de hatékonyabb és gyorsabb megoldás. 100 kg piros húsú cseresznyegyümölcsből csupán 12-20 kg kávébab lesz.
Ezután következik a szárítás, fermentálás majd méret szerinti válogatás. Csak az ép, nagy szemű babok adhatók el szemes kávénak, a törött, vagy nagyon apró szemekből instant kávé készül.
Négy szintje van a pörkölésnek:
-
- Világos: világosbarna szemeket eredményez, kiemeli a kávé aromáját, ilyen a bécsi vagy amerikai pörkölés. Tejeskávé alapanyagnak tökéletes, az eszpresszó híg lehet belőle.
-
- Közepes: középbarna szemeket eredményez, ilyen a francia vagy dél-olasz pörkölési mód.
-
- Sötét: sötétbarna színű szemek, erőteljes, testes aromák, kiváló eszpresszó alapanyag. Ilyen az olasz pörkölés.
-
- Nagyon intenzív, égetett: nagyon sötét, szinte fekete kávészemeket eredményez, ezt a módot azonban csak a török-arab kávékészítésnél alkalmazzák.
ÉLETTANI HATÁSOK
A koffein fokozza a koncentrációs készséget és az éberséget
A koffein természetes stimulánsként könnyen bejut az agyba, és pozitív módon befolyásolja az agysejteket. Mértékletes fogyasztása javítja a koncentrációs készséget.
A koffein javítja a sportteljesítményt
A koffeinről azt mutatták ki, hogy serkenti az izomműködést, fokozza a mozgékonyságot és csökkenti a fáradtságérzetet, amitől keményebben és hosszabb ideig tudunk edzeni. A koffein közvetlen metabolikus hatást gyakorol az izmokra, így növeli az állóképességet.
A teljesítmény növeléséhez szükséges dózis egy 90 kilós ember esetében körülbelül 300 mg, ami 2-3 csésze kávénak felel meg. A kutatások azonban azt is kimutatják, hogy az ezt meghaladó mennyiség már nem javítja, hanem rontja a sportteljesítményt.
Számos más szervre is jótékonyan hat
Javítja az agy, a szív, a bőr és a vese véráramlását, persze csak mérsékelt fogyasztás esetén. A bőséges étkezést követő álmosságot is azért védi ki, mert az agy több vért kap. Serkenti a szívműködést, a bőrben kellemes melegségérzést okoz, a veseerek tágítása révén pedig enyhe vízhajtó hatású.
Enyhíti a fejfájást
A gyógyszergyártásban is felhasználják főleg felfájás és megfázás elleni készítményeknél.
Antioxidánst tartalmaz
Számos tanulmány kimutatta, hogy a kávé, mind a koffeines és a koffeinmentes, jelentős mennyiségű antioxidánsokat tartalmaz. Az antioxidánsok védenek a májrák és a vastagbél rák, a cukorbetegség, a Parkinson-kór és a szívbetegségekkel szemben is.
A kávé széppé tesz!
Stimuláló tulajdonságai vannak, segít a bőrproblémákon, ezért számos kozmetikai termékekben is felhasználják.
TÉNYEK A KÁVÉRÓL
Évszázadok óta töretlen a kávé népszerűsége
A kávé a világon a második legnagyobb mennyiségben fogyasztott ital az ivóvíz után, naponta 2,25 milliárd csészével fogy.
A kávéházat, mint kulturális helyszínt nem az olaszok alakították ki Európában
Európa első kávéháza 1651-ben nyílt Oxfordban, Angliában.
Az idők során háromszor, három országban is betiltották a kávéházakat
A 16. században Mekkában, Szaúd-Arábiában, majd a 17. században Angliában és Németországban is betiltották a kávéházakat különböző vallási és gazdasági okokból, de a tilalom nem élt sokáig, mert a nép rövidesen visszakövetelte magának.
Második a gyártási listán
Csak olajból termelnek ki többet a világon, a kávé a második helyen áll.