Mézbor
“A hagyományos mézborok kizárólag méz erjesztésével készülnek, melyhez az alapanyag „szüretelését” a rendkívül szorgos méhecskéknek köszönhetjük. Préselésre itt nincs szükség, ellenben a „must” előkészítésére igen. Mivel a méz 75-80% cukortartalommal rendelkezik, az erjeszthetőség kedvéért muszáj a megfelelő szintre felhígítani. Alapesetben forrásvizet szoktak használni a lehető legtisztább íz elérése érdekében. Ezt követően pedig az erjesztő gombáké lesz a főszerep, akik nélkül nem élvezhetnénk az erjesztett méz különleges harmóniáját.
Több kultúrában is úgy vélték, fogyasztásával mágikus hatalomra tehetnek szert, például Arthur legendájában, de a modern kori történetekben is megjelenik, úgymint a Harry Potter, illetve Trónok harca könyvekben, filmekben.” (Forrás: Pannon Mézborbor Manufaktúra)
Mézbor a Pannon Mézbor Manufaktúrából
A Pannon Mézbor Manufaktúra egy fiatalos, családi bor manufaktúra, ami Balatonfűzfő szomszédságában Litéren található.
A mézborokat kizárólag kiváló minőségű, természetes alapanyagok felhasználásával készítik. A fő alkotóelemül szolgáló termelői méz a hazai Pulai Méhészetből (Pula) és a Kiss Családi Méhészetből (Székesfehérvár) származik.
JÓ, HA TUDOD: a mézet hidegen erjesztik, ennek köszönhetően megőrzi természetes aromáit és gazdag tápanyagtartalmát, mely az egészségre jótékony hatással bír.
Az ízesített mézborokba kézzel válogatott gyümölcsök, fűszernövények és feldolgozott kakaóbab kerül.