Zöld kávé pörkölés házilag
X

Kávé pörkölés házilag

Készen állsz, hogy megpörköld otthon első kávédat?

Pörköld magad! kávé a Zaharától = friss kávé a csészédbe egyenesen a sütőből

gasztro kalandoroknak és konyhatündéreknek

Kreativitás

Bár mindösszesen 4 féle pörkölési módot különböztetünk meg név szerint – hamburgi, bécsi, francia, olasz -, valójában

a pörkölőmester alkotói szabadsága végtelen

Ahogy egy színnek számtalan különböző árnyalata létezik, most Te döntheted el, milyen színűre pörkölöd a kávédat!

MINDIG FINOMABB

Örök igazság, hogy a házi, a saját készítésű mindig finomabb és frissebb. A szívvel-lélekkel készült ételt és italt valahogy nem lehet elrontani, mindig jól esik fogyasztani. Az elkészítésébe fektetett munka öröme és kihívásai

felbecsülhetetlen értéket

adnak hozzá a kávé italhoz is.

zöld kávé pörkölése házilag 5 lépésben

  • Melegítsd elő a sütőt 220 fokra!
  • Egy tepsi aljára teríts sütőpapírt, ezen oszlasd el egyenletesen a megpörkölni kívánt szemes zöld kávét. Figyelj, hogy ne kerüljenek egymás tetejére szemek, és túl szorosan se legyenek egymás mellett!
  • Ha a sütő mellett állsz, és jól fülelsz, akkor körülbelül 5 perc magasságában fogod hallani az úgynevezett első reccsenést, ezután már résen kell lenned. Vedd vissza a hőmérsékletet 190-200 fokra, nyisd ki a sütőt, és keverd át a szemeket. Nem kell kapkodni, ezzel is segíted, hogy gyorsabban visszahűljön a sütő.
  • Ezután 2-3 percenként figyeld, kevergesd át. Innentől nagyon gyorsan változik a kávé babok színe! Onnantól, hogy a sárgás árnyalat eltűnik, és előjön a világosbarna szín, már bármikor lekapcsolhatod, ízlésed, kedved szerint. Arra figyelj, hogy a kívánt árnyalat elérése előtt kicsivel már érdemes kivenni a sütőből, mivel a kávé babok a cseresznyemagokhoz hasonlóan jól tartják a hőt – ez nem meglepő, hiszen a szemes zöld kávé nem más, mint a kávécseresznye magja -, és emiatt a sütőből kivéve nem áll le azonnal a pörkölés folyamata, enyhén sötétedni fog a kávé bab. /Otthon a sütőben nem lesz tökéletesen egyenletes a pörkölés, de ez nem is cél./
  • A sütőből kivéve azonnal tedd át egy másik hőálló edénybe, és ha időd engedi, kevergesd, ezzel felgyorsítva a hőleadást.

TIPPEK BARISTÁNK TOLLÁBÓL A ZÖLD KÁVÉ PÖRKÖLÉSÉHEZ

Minél világosabb a pörkölés, a kávé annál inkább megőrzi fajtajellegét, gyümölcsös, savas ízjegyeit. A koffein egy teljesen ízmentes vegyület, a kávé nem a koffeintartalomtól, hanem a sötét pörköléstől kapja a jól ismert kesernyés, csokoládés ízvilágot. Ha a kávészemek körül látsz egy félig levált vékony hártyát, az a pergamen héj, ha sok van belőle, akkor ez arra utal, hogy száraz eljárással dolgozták fel a kávét. Ilyenkor édesebb ízjegyekre számíthatsz a csészédben.

100% SINGLE ORIGIN

Fedezz fel mindig új ízeket, fajtákat! A Zahara megálmodta a Pörköld magad kávét, mely 250g és 500g-os kiszerelésű tasakjai mindig szemes, single origin, pörköletlen zöld kávét rejtenek. Most

  • a 100% arabica Brasil Santos,
  • az etióp Yirgacheffe,
  • a brazil Yellow Bourbon és a
  • 100% robusta India Kappi Royal

ízeit fedezheted fel limitált darabszámban, majd pedig sorra vesszük a világ többi kávé termelő országait és kávé fajtáit is! Figyelj minket, és ne maradj le egyik gasztronómiai felfedezőútról sem!