Egészséges édesítőszerek
avagy édes élet cukor nélkül
Néhány évvel ezelőtt az édesítésre nem volt sok alternatívánk, szinte csak a fehér cukor állt rendelkezésre, kristálycukor, porcukor vagy kockacukor formájában. A többszörösen finomított fehér cukor helyettesítőjeként dobták piacra a mesterséges édesítőszereket (mint amilyen az aszpartam, szacharin vagy ciklamát), idővel azonban ezekről is bebizonyosodott, hogy korántsem olyan jótékonyak, mint azt hitték.
Napjainkra szerencsére hatalmasat változott a világ, cseppet sem kell kétségbeesnie annak, aki úgy dönt – vagy egészségügyi okokból arra kényszerül -, hogy száműzi étrendjéből a cukrot, hiszen igazán sokszínű a természetes édesítők tárháza. Érdemes minél többet kipróbálni az egészséges változatokból, a nagy mértékben fogyasztott fehér cukor ugyanis hosszú távon komoly károkat okozhat. Mi, magyarok pedig előszeretettel cukrozunk mindet, ami a poharunkba vagy a tányérunkra kerül, nem beszélve arról, hogy a gyerekeket is hajlamosak vagyunk édességekkel “bombázni”.
Egészséges cukorhelyettesítők
Nem csak édesít és energiát ad, hanem számos jótékony tulajdonsággal rendelkezik. Kiváló természetes fertőtlenítő, és tele van értékes anyagokkal: káliummal, kénnel,kalciummal, foszforral, vassal, mangánnal, magnéziummal és rézzel ajándékoz meg, de bővelkedik B-, C-, D- és E-vitaminban is. Kevesen tudják, hogy minél sötétebb egy méz színe, annál több ásványi anyagot tartalmaz, ezek azonban – a vitaminokkal együtt – könnyen kárba vesznek, ha forró italba keverjük!
Barna cukor
Az igazi barna cukor nem egyenlő az aranyszínű kristálycukorral, mint ahogy azt sokan hiszik. A színe ennél jóval sötétebb, az állaga pedig kissé ragacsos, a vizes homokéra emlékeztető. Igaz, hogy a barna cukor is cukorrépából készül, akárcsak a fehér változata, az előállítása során azonban nem tisztítják meg teljesen a melasztól a kristályokat.
Nyírfacukor
Másik neve a xilit, ami szintén ismerősen csenghet sokaknak, hiszen megtalálható a cukormentes rágógumikban vagy fogkrémekben is. Ez a nyírfából kivont, természetes édesítőszer nem rendelkezik semmilyen mellékízzel, valószínűleg ezért tett szert nagy népszerűségre az elmúlt időszakban. Amellett, hogy a fehér cukornál jóval kevesebb kalóriát tartalmaz, a vércukorszintet sem bolygatja meg, ráadásul a szakértők szerint megálljt parancsol az ételek utáni sóvárgásnak és segít abban, hogy egészségesen tartsuk a fogainkat.
Stevia
A stevia nem más, mint egy Dél-Amerikából származó növény szárított levelének őrleménye, ami meglepően hatékony édesítőszer. A nagyszerű benne többek között az, hogy kalóriatartalma elenyésző, és a glikémiás indexe is kedvező, vagyis nem okoz vércukorszint-ingadozást. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően tökéletes választás cukorbetegeknek, diétázóknak és azoknak, akik szeretnék megóvni a fogaikat a szuvasodástól. Ami miatt nem nyeri el mindenki tetszését, az a kissé kesernyés utóíze.
Kókuszvirág cukor
A
kókuszvirágból kivont cukor igazán egészséges alternatívája lehet a fehér cukornak. Íze és színe a barna cukorra és a karamelléra hasonlít, édesítő ereje nem marad el a fehér cukorétól,
tökéletesen használható kávéba, teába, süteményekbe, lekvárokba stb., ugyanis könnyen feloldódik. A szervezet számára
sok értékes anyagot rejt, az ásványi anyagok közül kálium, cink, magnézium, vas, kén, bór és réz található benne, a vitaminok közül pedig B1-, B2-, B3-, B6- és C-vitamint tartalmaz. Mivel a kókuszvirág cukor
lassú felszívódású szénhidrátnak számít, a hagyományos fehér cukornál jóval kisebb munkára fogja a hasnyálmirigyet. Tekintve hogy
a glikémiás indexe alacsony, időnként még a cukorbetegek is engedhetnek a csábításának. Amellett, hogy
100%-ban természetes, kalóriatartalma is alacsonyabb a kristálycukorénál, így a
diétázóknak is hasznos segítőtársa lehet.
Tippek az édesítéshez
- Érdemes résen lenni, mert gyakran megesik, hogy utólag sötétre színezett fehér cukrot kínálnak barna cukorként – ezt leginkább akkor leplezhetjük le, ha az állaga pont olyan, mint a kristálycukoré, és a szemek tökéletesen elkülönülnek egymástól.
- A nyírfacukorral érdemes csínján bánni, mert azoknál, akik hajlamosak rá, hasmenést okozhat.
- Mivel allergiát okozhat, gyerekeknek csak 1 éves kor felett ajánlott mézet adni. A legjobb, ha arra törekszünk, hogy a kicsik az ételek természetes ízét ismerjék és szokják meg, ezért a nekik kínált gyümölcsöket ne szórjuk meg cukorral – ha mindenképp szeretnénk édesíteni az ételeiket és italaikat, válasszuk a fehér cukor valamelyik egészséges alternatíváját és azzal is törekedjünk a mértékletességre!